Tuesday, 14 April 2015

Kimbab sedap n simple

Assalamualaikum kepada pembaca semua,

sudah lama rasanya aku x mencoret sesuatu kat sini. So, arini aku nak kongsikan satu lagi resepi yang aku n family suka makan. resepi mudah je tapi sedap. pertama skali tgok pic dulu tuk amik mood.... hehehe...
Ni diaaaa... Kimbab sedap n simple





oke.. xyah cter panjang2, jom kiter tgok bahan2nya,

1. Beras sushi / beras basmathi
2. Seaweed atau rumpai laut ( makesure yg halal ye).
3. Minyak bijan
4. Minyak masak (sedikit aje gunanya)
5. Telur 2-3 biji (buat telur dadar dan hiris memanjang)
6. Sebatang timun jepun
7. Kubis beijing ( di hiris memanjang)
7. Tuna
8. Sedikit garam
9. Bamboo mat (Alat tuk mengulung sushi)


Cara-cara penyediaan:
  1.  Masak nasi dalam 2 pot. Cuci beras macam kita selalu masak tu. 2 pot beras, bersamaa 4 pot air. Masak macam biasa kita tanak nasi. boleh dapat dalam 4-5 batang kimbab.
  2. Masa menunggu beras masak, kita goreng telur dadar. Tarukkan secubit garam dalam adunan telur tu. Goreng seperti biasa.Nak sedap lg boleh letak juga black paper / paprika / chili flakes. Potong memanjang bila sudah masak.
  3. Untuk timun pula, potong kedua-dua hujungnya dan potong memanjang n jangan nipis sangat tau. At least, sebesar saiz jari kelingking. Kubis juga dihiris halus n memanjang.
  4. Setelah nasi masak, dan agak suam-suam, masukkan ke dalam satu mangkuk besar dan titiskan sedikit minyak bijan ke atas beras dan letakkan beberapa cubit garam. ikut citarasa anda. anda juga boleh gantikan minyak bijan dengan cuka. (cuka+gula + garam) . Gaul nasi, garam dan minyak minyak itu agar mesra. 
  5. Ambil papan pemotong atau pinggan besar dan letakkan bamboo mat ke atasnya dan letakkan pula sekeping seaweed ke atasnya. Letakkan sedikit nasi yang telah digaul tadi sedikit demi sedikit di atas seaweed dan lenyekkan nasi tersebut. Macam gambar kat bawah ni .
  6.  
    warna oren2 tue kerak nasik sebenarnye.. hehehe
  7.  Lenyek keliling kepingan seaweed tu tapi yang dihujung tu jangan taruk banyak sangat sebab takut bila digulung nanti, nasi terkeluar di hujungnya. Tak cantik pula kimbap tu nanti.
  8. Kemudian ambil timun, kubis, telur dan tuna dan letakkan rapat-rapat. Ala-ala macam bertindan.
  9.  
    inti boleh di ganti dengan apa2 yang anda suka.
  10. Bila hendak menggulung, pastikan tangan anda menggulung perlahan-lahan sambil menekan isi kimbap agar tidak terkeluar. Sambil menggulung, tekan sedikit kuat di bamboo mat berisi kimbap tersebut agar seaweed, nasi dan isi kimbap mampat. Gulung pelahan-lahan hingga ke hujung. dan kemudian gelek ke hadapan dan ke belakang bamboo mat berisi kimbap tu. 
  11. Setelah selesai menggulung, kimbap anda akan kelihatan panjang. 
  12.  

  13. Untuk memotongnya, potong saiznya sebesar ibu jari. Kalau rasa nak tebal, bolehlah potong ikut suka-suka hati... :)
  14. Dah siap potong semua, bolehlah dihidangkan bersama sambal kicap.
    sesuai di makan x kira masa...


No comments:

Post a Comment