Tuesday 14 April 2015

Bebola Donut

Assalamualaikum...

Suatu petang yang aman damai (semestinya hujung minggu) tekak tetiba nak makan benda manis.. tup!!! terlintas nak mkn donut... tp bukan donut biasa.. Dunkin Donut. Nak kuar malas.. Nak oder.. ade ke delivery... So.. timbang2.. Buat sendiri la... google resepi kat tenet n cari yang paling mudah skali...
Thank to Mylittlemomo... caras resepi dlam bloq dia n ubah suai skit  kuantiti dan juga bhgian topping ja,... resepi asal bleh tgok kat http://www.mylittlemomo.net/2014/09/resipi-donut-simple-gebu-tanpa-telur.html


RESIPI: DONUT SIMPLE GEBU TANPA TELUR

Bahan-bahan:

Bahan A:
 2 cup tepung gandum
 1/2 sudu besar marjerin

Bahan B: 
1 sudu besar susu pekat manis
2 sudu kecil yis/mauripan
1 sudu besar gula
1 cawan air suam

Bahan C:
Gula halus/Gula Castor / cinnamon sugar n Coklat cair sebagai topping.

Cara-cara:
- Campurkan tepung dan marjerin. Gaul guna tangan sampai sebati.
- Di bekas lain, campurkan yis, susu pekat, gula ke dalam air suam. Tutup dan biarkan seketika sehingga campuran berbuih.
- Bila campuran bahan B sudah berbuih, tuangkan ke dalam campuran tepung, caranya dengan melubangkan tepung di bahagian tengah dan tuang air sedikit semi sedikit, uli dan tuang air sehingga adunan tidak melekat pada tangan.
- Uli dengan penuh bersemangat selama 10-15 minit. Agak-agak adunan dah sebati dan comel. Yang penting x lekat kat tangan.
- Rehatkan adunan dalam masa 30 minit - 1 jam. Tutup guna kain basah. Adunan akan naik sekali ganda.
- Bila adunan dah naik, tumbuk-tumbuk adunan untuk keluarkan angin dan boleh mulakan proses membentuk donut. saya buat bulat2 ja.. macam cokodok.
- Rehatkan donut yang telah dibentuk, bila dah naik sikit boleh la goreng di dalam minyak banyak yang panas.
- Setelah donut kekuningan bolehlah angkat dan taburkan gula halus/ cinnamon sugar & coklat cair
- Siap dan sedia untuk dibaham :)

Donut bersama cinnamon sugar

Donut bersama gula castor n coklat





No comments:

Post a Comment