Tuesday 8 March 2016

BUBUR SUM SUM

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Hari ini saya ingin kongsikan satu resepi yang saya sendiri pun cilok daripada orang lain... hehehe. resepi ini dah lama saya buat cuma sekarang baru nak post. sesuai untuk minum petang sambil santai-santai menonton televisyen.so, nak cter serba sedikit mengenai bubur sumsum nie. Bubur sumsum adalah sejenis makanan berupa bubur warna putih yang dimakan dengan kuah manis (air gula merah). Dibuat dari bahan tepung beras. Makanan ini terdapat di Indonesia dan juga di Malaysia. Nama bubur sumsum diambil dari penampilannya yang seperti sumsum tulang. walau bagaimanapun sekarang ini ramai yang suka buat resepi ni pelbagai warna dan bentuk. begitulah serba ringkas mengenai bubur sumsum. 
jom kita check it out resepi dan cara membuatnya.



 Bahan-bahan A:

1 cawan tepung beras
2 sudu makan tepung jagung
4 1/2 cawan santan
1 sudu teh garam
sedikit pewarna hijau dan merah (optional)

Sirap gula melaka :
  • 250 g gula melaka
  • 1/4 cwn gula pasir
  • 500 ml air
  • 1 helai daun pandan - disimpul 
  • masak semua bahan sehingga larut. kemudian tapis dan ketepikan.
 
Cara2:
  1. Campurkan semua bahan2 A tadi kecuali pewarna dalam periuk. Masakkan  dengan api sederhana.
  2. Kacau berterusan untuk mengelakkan adunan jadi berketul2 di dasar periuk. Apabila mendidih teruskan mengacau dalam 15 minit untuk memastikan tepung benar2 masak dan menghasilkan  tekstur yang lembut dan boleh dipotong dengan cantik. cara memastikan adunan sudah masak ia akan meletop2 dalam periuk dan juga nampak berkilat.
  3. Bila dah puas hati, tutup api. saya ambil 1/3 adunan untuk dicampur dengan warna hijau. Kacau cepat2 dan tuangkan dalam bekas yang di sapu dengan sedikit minyak. saya guna acuan kuih lompang. buat yang sama juga untuk warna merah. sambil itu kacau baki adunan agar tidak memekat.
  4. setelah adunan di masukan dalam acuan kecil biarkan ianya sejuk.
  5. Dah sejuk, boleh potong atau keluarkan dari bekas2 kecil, masukkan dalam mangkuk. Tuangkan sedikit kuah gula merah dan sedia untuk dinikmati.

Cara buat kuah gula merah ala Jordan:
1 cawan gula dimasak dan dijadikan gula hangus. Bila sudah keperangan masukkan 1 cawan air dan 1/2 cawan dibs (madu kurma)..kacau sehingga larut. Setelah mendidih tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Jika dirasakan terlalu manis boleh tambah air ikut kesesuaian.
 
boleh lihat resepi yang saya rujuk di SINI 
 



No comments:

Post a Comment